Aj steak môže byť zdravší a väčší

20.04.2005 Celý región

Pokiaľ nejeme, zomrieme. Ak neprijímame stravu, ktorá naše telo správne vyživuje, zomierame predčasne a navyše trpíme zdravotnými problémami. Toto naozaj nie...
Pokiaľ nejeme, zomrieme. Ak neprijímame stravu, ktorá naše telo správne vyživuje, zomierame predčasne a navyše trpíme zdravotnými problémami. Toto naozaj nie je príliš pozitívna vyhliadka...

Medzi „ telesných škodcov“ patria najmä tuky. Nie všetky sú škodlivé a pri ich požívaní v rozumnej miere z nich organizmus ťaží oveľa viac energie, ako napríklad zo sacharidov. Bez tuku si ani nevieme predstaviť prípravu pečeného mäsa. Takáto forma úpravy však nášmu organizmu viac škodí ako prospieva. Tuk zohriaty nad 100 °C sa totiž rozkladá na nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa čiastočne odparujú a lepia na steny nádob.
V organizme sa tuky usadzujú na stenách ciev, znižujú rozpúšťanie cholesterolu a vedú k artérioskleróze – kôrnateniu ciev.
Pri spracovaní potravín na tuku pri vysokej teplote (180 °C) sa tvorí substancia – akrolein, ktorý je podozrivý z karcinogénnych účinkov. Zvlášť nebezpečné je používať ten istý tuk na pečenie viackrát, čo gazdinky v snahe ušetriť robia naozaj často.
Mäso tepelným spracovaním navyše stráca na hmotnosti až 33%. Zo 100 g mäsa zostane len 67g. Stráca aj svoje vlastné soli a musíme ho výraznejšie prisoliť kuchynskou soľou. Jej nadmerné používanie má rovnako zdraviu škodlivé následky. Chutné jedlo sa razom mení na zbraň.
Východiskom z tejto na prvý pohľad beznádejnej situácie je napr. vzdanie sa takejto stravy. Blažený pocit pri vychutnávaní si šťavnatého mäsa určite nestojí za toľkú obetu, ak samozrejme nepatríte medzi vegetariánov.
Riešením môže byť pečenie bez tuku. Zdanlivo nemožné, pretože logicky z toho vyplýva, že ak nepoužijeme tuk, mäso sa pripáli a steak sa „ nekoná“ .
Už to, ako jedlo pripravíme vplýva na jeho kvalitu. Našťastie už žijeme v 3. tisícročí. Dennodenne sa objavujú nové postupy, zdokonalené techniky a najmodernejšie pomôcky. Tento luxus si môžeme dopriať vďaka výrobcom orientujúcim sa na progresívnosť a dokonalosť v kuchyni (napr. Zepter).
Vplyv na zdravú prípravu jedla má materiál, z ktorého sú kuchynské nádoby vyrobené. Výskumy a prax ukázali ako najkvalitnejší materiál ušľachtilú oceľ, ktorá je zliatinou chrómu a niklu. Tepelná vodivosť hrubšieho, akutermického dna je veľmi vysoká. Najrýchlejšie prijíma i najmenšie množstvo tepelnej energie, ktorú šíri po celej ploche a prenáša dovnútra nádoby.
Môžeme tak disponovať nádobami, v ktorých sa pečie bez tuku. Umožňuje to skutočnosť, že niektoré potraviny (mäso a pod. ) už tuky obsahujú a mäso sa pečie vo vlastnej šťave. Doba prípravy mäsa sa tak oproti bežnej príprave skráti vďaka vysokej teplote a na objeme mäsa ušetríme 20%.
Rovnaké je to aj s panvicami. Na bežnej panvici bývajú miesta s vyššou teplotou, kde vznikajú karcinogény. Existujú ale aj také, na ktorých sa dá potrava pripravovať bez tuku. Treba ju len rozohriať na vysokú teplotu a položiť na ňu mäso. Bielkovina v ňom sa extrémne rýchlo stiahne, uzatvoria sa póry a pečie sa vo vlastnej šťave. Pri veľkých kusoch sa priestor môže zväčšiť uzatvorením kombi miskou.
Takéto zdravé pečenie maximálne využije prirodzené zložky potravín, vitamíny a minerálne látky a ušetrí nielen organizmus ale aj 70% energie, 80% oleja, 20% potravín a viac ako 50% času.
Ak vás zaujíma zdravé varenie bez tuku, informovať sa môžete na t. č. : 02/49 100 966, 998.
 

Vyberte región

mark